Kwintesencja kuchni włoskiej- prostota oraz prawdziwe składniki

Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, jaka z radością zjada makaron znacznie więcej niż raz dziennie.

dobra kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako bazowe węglowodany, które towarzyszą posiłkom jako danie pomocnicze – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym doskonałym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno znaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do schematycznego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i dobre -o to chodzi!