kuchnia włoska Kraków

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może wskutek tego, że używane przez nich składniki są rześkie, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też wyborne oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, jakkolwiek także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja w Krakowie

Spójrz na kilka poniższych elementów, które stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

Italian Cuisine Krakow

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są pierwszorzędne, jakkolwiek te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość wykorzystania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może płynąć swobodnie), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.