Dawna kuchnia nadal żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezmiernie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. zobacz o restauracji Skupmy się jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film